Budget referentie versterker

DE 845AA bouwpakket zonder chassis 2499 euro Gebouwd met waarborg 4999 euro

Om een lang verhaal kort te maken, ben ik het maken van versterekrs die 30Kgs wegen beetje beu en mijn favoriete buis is de 845. Zelfs de GM70 is niet zo goed, noch de 813 of 811 is en zelfs de 300B heeft niet alle kwaliteiten van de 845, de 2A3 kom dicht in de buurt, maar heeft geen power.....

Het probleem met 845 Single end versterker is dat hij nood heeft aan veel hoogspanning, veel vermogen en zelfs de stuurbuis moet aan extreme eisen voldoen vanuit een ontwerpers standpunt..

Dus hoe los je alle vervelende eisen die zo een ontwerp bied ? Ik heb al een een Outerlimit, een Kapitein 845 gebouwd en dan de commerciële versie The Enterprise die ik nog altijd bouw die nog steeds verkrijgbaar is.

Maar ik wilde iets dat evengoed is maar lichter en goedkoper , maar zeker precies evengoed, Een nieuw chassis is trouwens in de maak voor dit nieuwe project.

Aangezien vandaag alles groener wordt = efficiënter, betekent dat massa geproduceerde geschakelde voedingen de norm zijn vandaag en dit komt het algemeen nut ten goede van de mensheid. Buizenversterkers zijn niet bepaald energiezuinig, behalve in de winter waar de extra hitte juist goed is : -). Beste kerels in de winter waardeer ik de extra warmte het meest. In de zomer luister ik voornamelijk naar mijn 300B SE. of mijn Boully 88 (een KT88PP versterker ) wanneer ik power nodig heb. ( voor blues zowiezo mijn voorkeur ).

Laten we even een blik werpen aan de voedingsnoden van een 845 SE versterker :

Er is nood aan 100watts voor de anode v/d 845, 35 watts voor zijn gloeidraden +10 watts gloeidraad stuurbuizen + een kleine 20 watt voor de stuurtrap en een negatieve vorospannig die tevens beetje power in klasse A2 moet kunnen leveren. Concreet betekent die een kleine 200 Watts om veilig te zijn inclusief de verliezen.

Maar concreet is dit dus 100 watt aan 1200 Volts hoogspanning, en een 500Volts voor de stuurtrap. ......dit alles extreem goed gefilterd daar een SE versterker zeer gevoelig is voor brom in de voeding en dit plast recht in uw speaker.

De elektronische powersupply heeft enkele zeer interessante voordelen die het makkelijker maken dan bv wanneer we transformators aan lijnfrequentie (50 of 60Hz) gebruiken.

We kunnen veel gemakkelijk filteren aangezien de spanningen nu een heel hoge frequentie hebben en dus zijn de trafos veel kleiner , de spoelen ook. Maar echt interessant word de opstart vertraging die nu geïntegreerd zit in de voeding en tevens kan nu ook een kortsluitingsbescherming met stroombeveiliging wat echt een gigantisch veiligheidsvoordeel is. Indien u ooit een 1200 volt voeding in vlammen hebt zien opgaan dan zal je begrijpen dat dit geen overbodige luxe is , maar een echte bonus is.

Alle transformatoren in deze voeding zijn handgewikkeld. Geschakelde voedingen zijn niet heel RF vriendelijk beetje fatsoenlijke afscherming is dan wel noodzakelijk, Maar eens afgeschermd zou ik zeggen dit is verbazingwekkend kalm: -). Het is een geweldig product en ik denk eenmaal mijn voorraad aan ringkern voedings transfo's op is, ik nooit terug ga naar grote trafos. Behalve voor kleine projecten en dan nog zullen we zien of we tegen dan niet iets hebben dat even goed is.

Wat deze powersupply betreft deel ik geen schema, sorry deze is niet echt makkelijk af te regelen en dus niet echt geschikt als zelfbouwproject. DIT word dus enkel gebouwd verkocht daar de afregeling dmv de wisselende magnetische velden geschied en de lekinduktie van de transformatoren de spanning bepaalt. Geen paniek, bij problemen stuur je gewoon de voedingsmodule terug en krijg je een nieuwe afgeregelde terug .

Afbeelding van de netvoeding, het prototype het afgewerkte prototype en het schema v/d versterker .

Een woordje betreffende het Audio schema :

Aangezien de lage kost een hoofd kwestie is , is er voor goedkopere minder gangbare stuurbuizen gekozen. De PC86 en PL36 zijn geweldig goed klinkende buizen. De PL36 is in triode mode quasi gelijk aan een 2A3 verder is deze direct gekoppeld aan de 845 zodat je geen last hebt van de ingangscapaciteit en je die volledig in klasse A2 kan sturen .De Lundahl LL9202/85mA uitgangs transformator heeft genoeg inductantie voor een geweldig strak laag en is in vergelijking met zijn grotere broer de LL1688 en de LL1691 slechts in zijn outputpower beperkt. Ik meet 25 watts en vindt dit een goed compromis voor zijn prijs.

Het geluid is exact wat je van een top 845 versterker mag verwachten en ik wil toch nog even benadrukken dat vele commerciële 845 versterkers nauwelijks beter presteren dan een standaard 300B. Wat opnieuw bewijs is van hoe moeilijk eht is om een fatsoenlijke 845 te bouwen.

Geniet van de afbeeldingen en schemas :

ALLE ONDERDELEN ZIJN VERKRIJGBAAR stuur gerust een mailtje of belletje bij vragen.

Deze amp is het originele afgebouwde prototype en kan je nog kopen .

En zo ziet een test eruit.

Some curves of the tubes PC86

En de PL36 triode connected in pdf file