De Frankfurt High End tentoonstelling

 

Een kleine bespreking en veel indrukken.

 

Deze bespreking is gefocust op luidsprekers, omdat het op een tentoonstelling heel moeilijk is om de fijne nuances te horen. Ik had ook graag andere dingen besproken, maar die zouden simpelweg niet nauwkeurig zijn.

 

Het is zo al een fragiele bespreking, maar het is doenbaar zonder aan iedereen te moeten vragen om buiten te gaan

 

terwijl ik de luistertest doe!!!!

††††††††††††††††††††††††††††††

De algemene atmosfeer die ik opving is die van een te grote tentoonstelling met teveel stands. Slecht oriŽnteerbaar, je liep er makkelijk verloren en de kans om een stand te missen was groot.

Wetende wat de exposanten moeten betalen om hier te staan vind ik dit niet aanvaardbaar, maar zo heet het spel: TENTOONSTELLEN.

 

Je moet in de catalogus staan en je moet mensen lokken met dingen die de aandacht trekken. Ik ben er zelfs niet ingeslaagd om alle drie vloeren te bekijken op een dag, en dat was de dag gereserveerd voor professionals, en dat betekend weinig mensen.

Ik heb slechts 2 vloeren kunnen aflopen, maar die deed ik wel grondig.

Bij de meeste stands kon ik goed luisteren, in deftige omstandigheden, en af en toe kreeg ik een paar verrassingen, zowel goede als slechte.

 

Wat me echt trof is hoe populair fono is. Bijna elke stand had een platenspeler aangesloten, en bijna iedereen speelde met buizenversterkers (met bijna iedereen bedoel ik 1 op 2 wat veel is).

 

En in tegenstelling tot de VAD high end tentoonstelling in de Benelux was dit de meest aangename verrassing.

 

Terzijde wil ik nog even vermelden dat de opkomst aan de lage kant was, hoofdzakelijk omdat high end zichzelf de das omdoet door te hoge prijzen of omdat ze de meest exclusieve en de meest dure willen zijn.en daar voelen de meeste mensen zich niet door aangesproken.

 

Ik heb er grote en kleine systemen gehoord, en de kamers zijn allemaal min of meer hetzelfde, KLEIN en je moet oppassen waar je zit.

Niet te dicht tegen de muren omdat de bassen dan te sterk zijn, en dus blijft enkel de volgende rij over omdat je vooraan te dicht bij zit !!!!!

 

De eerste kamer die ik binnenwandelde was de Harman Kardon room, en zij gaven een demonstratie van het nieuwe JBL systeem met Mark Levinson versterkers & CD speler. Ik hield niet van wat ik hoorde, omdat, zoals zo dikwijls het geval is, de gekozen demo CD niet te genieten was tenzij je gestresseerd wou raken!

Dus vroeg ik naar een CD met stemmen en bassen, en zij kozen een heel goede Blues CD. Toen ik vroeg voor een beetje meer volume zetten zij het zeer luid, maar dat speelde geen rol. Als de luidsprekers niet overweg kunnen met Blues (live Blues) kunnen ze met niets overweg.

Het klonk ok, maar niet goed genoeg.

Het gebrek aan bassen weegt op de JBL 38 cm woofer omdat de behuizing te klein is en de hoorns luider klinken! Lichtjes aggresieve midden maar simpel niet goed genoeg. Ter vergelijking hadden ze de nieuwe home theater set er naast gezet en ik vroeg om hetzelfde nummer met hetzelfde volume te spelen. Dit ging door een DVD en home theater versterker van Harmon Kardon zelf. (De 850).

Bij hetzelfde volume zou de hoorn beter geweest moeten zijn. Zelfs dat deze set waarschijnlijk 1/10 kost zou niet vergelijkbaar mogen zijn.

En raad eens: jawel, het kleine, smalle nieuwe systeem was beter. De bassen waren dieper, niet zo droog en gecontroleerd, maar levendig. Blues heeft een vette bas nodig, deze was te vet.

De midden en hoge tonen waren even goed, minder aggressief, niet veel maar we spreken zelfs niet van apparatuur van dezelfde afkomst..

De officiŽle verklaring (omdat zij het ook hoorden) was: "dit is een aktieve bas unit met aktieve eq correctie en de kamer heeft een verschrikkelijke bas response, daarom klinkt hij beter!"

 

Beusendorf stelde een nieuwe reeks van luidsprekers voor. Het algemene concept is mooi maar ik ben zeer kritisch over andermans werk. Ik wou dat ik hetzelfde kon zeggen voor mijn eigen werk.

Het algemene concept is een zeer smal ontwerp met een goedkope 25 mm dome tweeter vooraan, full rectangular, en de bass en midranges aan de zijkanten.

Het resultaat is:

Verbazingwekkend goed op piano, echt verbazend. Er is een loudness effekt, en de bovenste midden ontbreekt. Dit wordt benadrukt wanneer er een stem te horen is, en daarom heeft deze luidspreker een midrange nodig op het smalle voorpaneel.

Ik besprak dit met de ontwerper en hij was het daar absoluut niet mee eens. Einde discussie.

 

Iets grappigs bij het Japanse Reimyo. Zij speelden muziek en tergelijkertijd was er een opera zanger aan het zingen, en het was moeilijk om het verschil te horen. Dat is echter geen geldige vergelijking, slechts een grappige. Het was wel goed gezongen, en het waren mooie luidsprekers en goede versterkers.

300B SE met originele Western Electric 300B buizen en drivers. Pentodes waarschijnlijk de WE310A. Jammer genoeg was deze kamer zo goed als leeg.

Ik hield in het bijzonder van de houten isolatoren die ze gebruikten om de kabels van de vloer te houden. (ik vraag me af of dat echt helpt.)

 

Veel high end systemen klonken niet goed, er was geen enkele magie (alle superkabels die gebruikt werden hielpen ook niet). Tot mijn grote verbazing, toen ik de Marantz kamer binnenliep en eigenlijk niets verwachtte, was het geluid uitstekend. Ik vroeg hen welke luidsprekers zij gebruikten, het leken wel Sonus Faber, en dat waren ze ook. Er werden Scan Speak drivers en Mundorf filter componenten gebruikt.

 

 

Ik kreeg eindelijk ook de bloempot luidsprekers te horen (mijn excuses): de Acapella Horn Speakers. Gigantische luidsprekers: het grootste model is aktief en er wordt een kolom vol luidsprekers voor de bassen gebruikt om de hoorns te vergezellen (3 weg hoorn). Ze klonken goed maar niet uitzonderlijk. En het grappige is dat, telkens je naar luidsprekers met hoge gevoeligheid luistert, je altijd naar trompetten en enkel klassieke muziek luistert.

Ik miste de echte snelheid en het bijtende van de hoorn.

 

 

Ze spelen muziek met toeters en bellen, niet echt muziek met emotionele inhoud., daarom zal ik nog eens terugkomen en een tweede keer luisteren.

Wel, de tweede luistertest bevestigd dat dit geen goed systeem is. Waarschijnlijk zijn de hoorns niet goed, deze bloempotten zijn gemaakt van dun plastic en zijn onderhevig aan het versterken van de ruis of resonanties van hun eigen binnenste. Het resultaat hangt ook af van de filters en de looptijd en de motors, en ik verdenk dat het allemaal goedkoop spul is.

 

Het andere bloempottenbedrijf, Avantgarde, met hun enorme Trio systeem zijn zeker niet overtuigend, en dat wil ik nu net zijn.

De bashoorn is niet goed, net als de rest.

Ik vroeg naar een goede Blues plaat omdat die een goede verscheidenheid aan tonen hebben.

Ik herinner me uit mijn jeugd, toen ik meer met PA systemen bezig was, dat de heer Martin van Martin Audio prachtige hoornsystemen maakte die mijn haar rechtop lieten staan. Die systemen waren zuiver en krachtig. God wat mis ik dat.

 

Ik kreeg eindelijk ook de kans om de Manger units te beluisteren, en ik was zeer teleurgesteld. Er is zeker iets mis!

Moeilijk te omschrijven. Een soort van zware vervorming rond de cross-over frequentie van 250 Hz en een bijkomend probleem met de rechthoekige vorm die staande golven produceert bij een bepaalde frequentie. Hoedanook, ik zal ze nooit aanbevelen. Na al de hype verwachtte ik misschien teveel.

 

 

 

 

Ik had ook de gelegenheid om de Full-range units van Aer in hoorn luidsprekers van Opera te beluisteren met buizenversterkers en ze zijn beter dan Lowther! Dat staat als een paal boven water! Zij geven er ook een demo mee in een eenvoudige bass reflex behuizing, maar dan ontbreekt de bas volledig en het algemene beeld is plotseling uitgesmeerd. Dus, de ECONOMISCHE versie is echt rommel en de back loaded hoorn is uitstekend maar prijzig

 

16000 Euro voor de grote hoorns!!!!

 

 

Een van de grote verrassingen voor mij was in een kamer met eenvoudig uitziende luidsprekers van Triangle. Een nieuw model met twee (goedkope) bass units, 17 cm drivers gemonteerd in parallel.

Een mid range unit, eveneens 17 cm, en een met een fase plug en een stijve. ophanging. Daarboven bevindt zich een leuke hoorn tweeter (ook een goedkope).

Alles was aangesloten op een andere eenvoudig uitziende buizenversterker, een PP 6L6 type. Het geluid was uitstekend en de luidsprekers maakten zeker indruk op mij. Een enorme 3D soundstage met goede bass en uitstekende mid range. De bassen zijn niet de allerbeste maar goed, terwijl de mid en hoge uitstekend zijn (en aan de zacht kant). Met de prijs van deze set in gedachte komt er een goed geluid uit de luidspreker met een fantastische 3D soundstage, breed en diep en een zuivere performantie.

 

Ik had ook de gelegenheid om kleine, ovale luidsprekers van Uvola te beluisteren. Ze klonken echt goed. De 11 cm bas-mid is uiteraard beperkt maar voor normaal gebruik produceren ze een goede 3D met goede emoties. Voor surround zijn ze ideaal omdat ze er niet als luidsprekers uitzien.

Quad introduceert nog maar eens het elektrostatische paneel. Het geluid is vrij goed, uitstekend zelfs. De bassen zijn goed genoeg met heel zuivere mids en hoge. Ik denk dat ze gelijk hebben om dat te doen, als het oude paneel goed was dan zal het nieuwe zeker beter zijn.

Bunzow elektro acoustic stelde nieuwe elektrostatische panelen voor, die ook beschikbaar zijn voor de doe het zelf markt, kompleet met hoogspanningstrafo's tegen redelijke prijzen. Wij doen de distributie voor de Benelux. Ik denk dat ze een toekomst hebben voor uiteenlopende toepassingen, zoals bijvoorbeeld een achterste luidspreker voor home theater, of als een paneel gemonteerd met scharnieren dat je openklapt voor gebruik.

 

KR enterprises is terug als KR audio, dezelfde rommel maar onder een andere naam.

Eerst geven ze garantie, dan zeggen ze "nee, want de garantie is van KR Enterprise, niet van KR audio. Wij zijn een volledig ander bedrijf." Voor mij zien de buizen er hetzelfde uit, de versterkers zien er hetzelfde uit en het marketing verhaal klinkt hetzelfde. Mr. Krone stierf op 68 jarige leeftijd en zijn echtgenote runt nu het bedrijf. (De ethiek is niet veranderd).

 

Audio Note was teleurstellend. Niets nieuw onder de zon, zelfs geen verbetering. De moeite niet om foto's van te nemen. Ze hebben zelfs een berichtje aan de deur gehangen: "Kom alstublieft binnen".

 

Wat beelden betreft: ik was zeer onder de indruk van de Italiaanse Sim 2 retro DLP projector. Deze had duidelijk een super beeld. Ze hebben natuurlijk een Faroudja line processor up-scaler toegepast, maar desondanks was het beeld super. Ik heb nooit van klassieke retro-projectoren gehouden, CRT of LCD, maar deze is 100 keer beter.

De grote projectoren in de andere kamers waren zeker zo goed niet. Tag Mclaren had een zeer grote projector maar die kon er zeker niet aan tippen, ondanks het feit dat zij ook de up-scaler (van hen zelf) gebruikten. De luidsprekers bij Tag McLaren klonk wel beter wanneer ze de processor niet gebruikten om de EQ te corrigeren.Jammer genoeg denken zij anders dan ik.

Of beter gezegd: horen zij anders dan ik!

En als klap op de vuurpijl: in stereo klonken ze fantastisch maar in 7.1 helemaal niet.

 

M&K sound was ook aanwezig. Zij zijn mijn concurrenten in BelgiŽ voor wat betreft studio monitors, en zij deden het prima. Zij maken goede monitors die geschikt zijn voor audio (en ze veranderden niets omdat je maar nooit weet).

Zij gebruiken hoofdzakelijk onderdelen van Dynaudio en Vifa.

 

JM lab was duidelijk aanwezig met mooie luidsprekers. De productie kwaliteit is indrukwekkend. De geluidskwaliteit is zeer goed, een beetje te veel bassen voor deze kamers, maar toch goed.

 

Phonar akustik passen een midrange toe die een beetje kleiner is dan de bas unit.

Ik kan niet volgen maar het resultaat is goed. Ik denk dus dat ze goed werk hebben geleverd.

 

Isophon maakte vroeger prachtige luidsprekers. Ik heb de kans niet gekregen om aandachtig te luisteren, maar ik denk dat ze nog steeds bekwaam zijn.

 

De Mosquito luidspreker van Audiostones ziet er indrukwekkend uit, maar klinkt teleurstellend. Ze gebruiken vrij goedkope luidsprekeronderdelen. Dit verbaast me omdat de behuizing er erg duur uitziet.

 

Ik kon ook naar de high efficiency van het grote Dulcet system van Audio Consulting luisteren. Zij gebruiken Supravox luidspreker units en ik was benieuwd maar het geluid was niet naar mijn smaak. Volgens hen zou het systeem 98dB/w/m halen, wat me realistisch lijkt, maar het is niet coherent en van aggressieve mid-highs moet ik niets hebben.

 

Anderzijds hoorde ik voor de tweede keer het grote TRIO systeem, en dat beviel me beter, alhoewel de bassen niet zo goed zijn. Nu weet ik waarom ik ze de dag ervoor niet goed vond.

Ze beweren 109dB/w/m te halen. Dit kan BIJNA waar zijn. Als ze 103 dB hebben, hebben ze een enorme gevoeligheid

Waarom klonk het zo goed niet? Wel, omdat ze te stil spelen.En met transistorversterkers op laag vermogen, pakweg 50 miliWatt, is er veel cross-over vervorming enz... Dit keer vroeg ik om het volume goed luid te zetten en bij klassieke muziek was het uitstekend, maar nogmaals, toen er Blues gespeeld werd en het systeem had moeten uitblinken, kwam ik bedrogen uit. In hoodzaak door een gebrek aan goede, droge bassen. Er is wel voldoende bas, maar geen goede. Ze zijn niet droog en zuiver en snel, maar eerder wollig. Snel maar niet precies.

 

Ik kon ook de Ceratech home theater set goed beluisteren.

Het is een elegant systeem en vrij goed. Voor home theater kan ik het aanbevelen. Een goed geluid, goede bassen, goede 3D en niet aggressief.

 

In een andere kamer was ik onder de indruk van het geluid.

Mr Brinkmann heeft een uitstekende luidspreker gemaakt, de Capra.

In deze luidspreker worden er magnetostatische elementen van Stage Company toegepast voor de tweeters. De frontplaat is aangepast voor een beter 3D beeld en een bredere verspreding. De bas en mid units zijn van een Duits bedrijf, Podzus Gorlich geloof ik. Zij maken deze reeds 20 jaar en gebruiken een soort styropor als membraam.

Dat is hun handelsmerk en ze klonken inderdaad uitstekend.

Deze luidsprekers hebben een uitstekende impulse response en veel hoofdruimte.

Waarschijnlijk ook met 12 of 18 dB filters die helpen wanneer dynamisme belangrijk is.

Dezelfde bas units worden gebruikt door Expolinear met hun eigen magneto static units. Worden ook verkocht als RTC dacht ik. (ik ben niet zeker).

Ik heb ook een ander 2.5 weg luidspreker gehoord met Thiel, 2 C2 95T met een tweeter C2 23 denk ik. De luidspreker had niet veel volume. Hij is relatief laag, ovaal van vorm, maar hij klonk fantastische. Of misschien moet ik zeggen dat hij klonk zoals ik het wil.

Hij wordt gemaakt door L'ensemble en het model is de Falcon.

Ik heb de prijs niet gevraagd maar veel doe het zelvers kunnen deze waarschijnlijk bouwen voor de helft van de prijs.

 

Ik kon ook de Lumenwhite luidspreker vanLiving Sound beluisteren.

Ik vond het niet echt iets. Waarschijnlijk een kwestie van filtering omdat ik weet welk geluid de units kunnen geven. Ik viel bijna uit mijn stoel toen ik de prijs vernam: 38000 Euro's.

 

Dan had ik het genoegen om naar een ander dB wonder te kunnen luisteren: de Odeon hoornluidspreker. Ik vond deze echter ook niet alles.

 

En dan het genot van een andere Thiel Eton luidspreker van Audiaz met 2 Eton 17 cm als bas units, 1 17 cm Thiel keramische bass midrange toegepast als midrange en de Eton Magnetostatic tweeter. Inderdaad heel goed en redelijk geprijsd, vergeleken met de concurrenten aan 10000 Euro/paar. Het was het Aurea model. De behuizing had iets beter gekund, maar je kan nu eenmaal niet alles hebben, nietwaar?

Ik had ook het genoegen om naar een Full-range miracle van Dynavox te luisteren, alhoewel deze ondersteund werd door een super tweeter. De unit is een goedkope 17 of 21 cm papier unit in een eenvoudige bas reflex behuizing.

Het zag er allemaal goedkoop uit en voor mij klonk het vrij slecht, maar het publiek was onder de indruk. In het bijzonder van de prijs: 1995 Euro/paar. Het kost je waarschijnlijk minder dan 450 Euro om het zelf te bouwen met dezelfde afwerking.

 

Bandor was eveneens aanwezig met hun nieuwe reeks luidsprekers. Een nieuwigheid was hun nieuwe subwoofer met hun eveneens nieuwe 30 cm luidspreker.

En hij klinkt inderdaad vrij goed. Zij gebruiken een aktief systeem, buizenversterkers en vinyl. Ze gaven een demonstratie op EAR PP versterkers. Ze hebben veel vermogen nodig voor de Bandor drivers, omdat het een mini driver is met een lange hub, een heel licht aluminium membraam, een aluminium bedrade spreekspoel (voor een lichter geheel), en waarschijlijk een te grote luchtspleet. Daarom de lage gevoeligheid van 84 dB/w/m. De ontwerper vind dat de 4 Ohm versie beter klinkt dan de 8 Ohm omdat deze lichter is.

 

Nog een grote verrassing stond me te wachten in de kamer van Monster Cable. Zij demonstreerden nieuwe versterkers en luidsprekers. Het geluid was heel goed voor home theater. Dit is een uitstekende set, met uitstekend geÔntegreerde subs in het ontwerp. De aktieve sub doet dienst als basis voor de luidsprekers. Het ingenieuze is dat de subs met goud bedekte kleine tabs hebben bovenaan waardoor het signaal naar de satellieten loopt. De punten van de satellieten dragen het signaal over aan de luidspreker units.

Dit geeft je 4 aktieve subs en als je ze in de hoek plaatst hebben ze een enorme bas response.

In het bijzonder in de kleine kamer van de tentoonstelling!

Alhoewel medium van grootte zijn, hebben ze een uitstekende bas response. De bovenste luidspreker is waarschijnlijk een 2 weg systeem dat 12 dB gefiltert is en voldoende hoofdruimte heeft. Zoals gewoonlijk echter is het de centrale luidspreker die tekort komt. De meeste zijn gewoonweg niet goed, en deze is daarop geen uitzondering. Alle stemmen bevatten teveel bas en daarom is het moeilijk om de gesprekken in de soundtrack (Star Wars) te volgen.

 

Donald North audio stelde de DNA sequence voor: een dubbele d'Appolito, en dat betekent 4 peerless CSX176 rond een andere peerless hoorn tweeter in een gesloten behuizing. De bass driver is een 38cm monster van de subwoofer scene in auto's, gemonteerd in een open behuizing. Uiteraard waren de bassen kortgesloten en daarom, alhoewel ze niet slecht klonken, was er weinig bas. Zelfs al werkte de bas unit op volle toeren.

 

Ten slotte bezocht ik een Belgische landgenoot die in dezelfde stad woont als ik.

Mr Koen Vaessen had daar ook een stand waar hij zijn "Doos", zoals hij het zelf noemt, tentoonstelt. Hij gaf een uitstekende demo met uitstekende muziek, en hij is een van de enigen die de Shanley CD speler gebruikt.

Korte beschrijving van zijn "Doos": 2 Visaton alu 13cm cones die een uitstekende bas produceren en een goede midrange hebben. Het systeem presteert uitzonderlijk goed voor zijn afmeting, stereobeeld en weergave zijn verder uitstekend. Visaton zelf gebruikt de AL130 ook zeer veel en terecht . De vormgeving is verder ook zeer doordacht , mag het namelijk ietsje meer zijn dan enkel een rechthoekige kast !

Bekijk zijn referentie model eens: de Aquarius.

 

Het ziet er echt wel goed uit, met indrukwekkende bassen met een goede dreun, iets waar de mensen van houden! Wereldwijd bekend , dit model heeft al in Amerika en Japan gestaan en is zijn vlaggeschip.

 

Nieuw bij Vaessen zijn zijn zeer compacte monoblok versterkers die liefst om en bij de 1000Watt vermogen leveren en zelfs gewoon koel blijven.

 

Garrard was ook aanwezig met goede en goed uitziende platenspelers.

Ik vraag me af of dit echt zo'n grote markt is. Thorens was ook aanwezig, maar zij hadden enkel goedkoop spul bij, terwijl Garrard goede kwaliteit tentoonstelde. stuff.

 

 

Ook aanwezig was Avalon. Ik had ze nog niet gehoord en in die kleine kamers maakten ze echt geen indruk op me. Ik moet echter wel toegeven dat ze succes hebben bij mensen die bij mij versterkers hier in BelgiŽ kopen.

 

 

Een van de goede opkomende merken is het Chinese of Taiwanese Usher.

Ze zien er goed uit, klinken goed en zijn hun geld waard vergeleken met de concurrentie.

Zij gebruiken een identiek uitziend chassis als dat van Sonus Faber maar de units zijn zelfgemaakt en zijn ook beschikbaar voor de doe het zelf markt.

 

En nu, omdat het magazine Tube Audio heet:

Een paar foto's van Tube Audio!

 

Dat was het, beste mensen.

 

  copyright Benny Glass